Συνέντευξη του εκπαιδευτή στην ”ΓΝΩΜΗ” (11-11-2013)

Tο Shotokan στη Ρόδο

Μία πολύ ενδιαφέρουσα κουβέντα με τον δάσκαλο του Αθλητικού Συλλόγου Σότοκαν Καράτε Ρόδου, Νίκο Αφεντούλη, είχαμε πρόσφατα και σας την παρουσιάζουμε. Ο κ. Αφεντούλης αναφέρεται σε πολλά και ενδιαφέροντα θέματα που αφορούν το Σότοκαν Καράτε και τον Σύλλογο της Ρόδου…


-Πείτε μας δάσκαλε, πότε ξεκινήσατε το καράτε;
Ξεκίνησα το Σότοκαν καράτε το 1985. Από τότε μελετώ και ασκώ το καράτε ανελλιπώς, καθώς είναι το μόνο άθλημα στην ζωή μου, που ασχολήθηκα και αγάπησα! Είμαι πιστοποιημένος εκπαιδευτής και εξεταστής ζωνών, από την κρατική Ιαπωνική Ομοσπονδία Καράτε, J.K.A.

-Το καράτε τι είναι;
Καράτε είναι ένα σύστημα αυτοάμυνας που δημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια στην Οκινάουα της Ιαπωνίας. Κυριολεκτικά, «καράτε» σημαίνει «άδειο χέρι,» αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ασκούμενοι του δεν χρησιμοποιούν κανένα όπλο όταν επιτίθενται ή υπερασπίζονται οτιδήποτε, αλλά μόνο με τα χέρια, τα πόδια και το σώμα.

-Σότοκαν τι είναι;
Είναι το όνομα, του παλαιότερου και πιο δημοφιλούς στυλ καράτε διεθνώς. 

-Ποια είναι η J.K.A;
Η Ιαπωνική Ομοσπονδία Καράτε (Japan Karate Association, J.K.A), διαθέτει από ιδρύσεως της (1947), μία οργανωμένη παρουσία σε πάνω από 140 χώρες διεθνώς και με χιλιάδες σχολές. Προσφάτως η J.K.A τιμήθηκε, με το να υπαχθεί στην δικαιοδοσία και τον έλεγχο του εκάστοτε Υπουργικού Συμβουλίου και να ''φύγει'' από το Υπουργείο Παιδείας και Αθλητισμού που ήταν παλιά. Η J.K.A προωθεί το γνήσιο Ιαπωνικό Σότοκαν καράτε, όπως αναπτύχθηκε από τον ιδρυτή του, μάστερ Φουνακόσι, χωρίς παραλλαγές και τροποποιήσεις, όπου κατά την γνώμη μου, αυτές δεν χρειάζονται, καθώς η γνήσια τέχνη του Σότοκαν, είναι έτσι κι’ αλλιώς ανεξάντλητη και ανεξερεύνητη!!

-Υπάρχουν πολλά είδη (στυλ) καράτε;
Αρκετά. Πάνω από 12. Σε 6-7 απ’ αυτά οι ιδρυτές και μεγάλοι μάστερς των στυλ αυτών ήταν αρχικά αθλητές του Σότοκαν ή πέρασαν για λίγο απ’ αυτό!

-Πείτε μας για την σχολή.
Ο Α.Σ. Σότοκαν Καράτε Ρόδου, ξεκίνησε το 2008. Είναι ειδικευμένος στο Σότοκαν καράτε και μόνον αυτό! Ο χώρος βρίσκεται στην Παστίδα, (έναντι εστιατορίου ''Γέφυρα''). Ο αναπληρωτής τεχνικός Δ/ντής της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας J.K.A (Νο 3 στην ιεραρχία στην Ευρώπη), Ιάπωνας καθηγητής Κ. Σαβάντα 7ο Dan, είναι τεχνικός σύμβουλος της σχολής μας. Και αυτό είναι μεγάλη τιμή για μας. Στα 5 περίπου χρόνια λειτουργίας, έχει να επιδείξει αρκετά καλή δραστηριότητα. ‘’Βγάλαμε’’ 14 κατόχους μαύρων ζωνών και Dan, κάναμε δεκάδες εξετάσεις προαγωγής έγχρωμων ζωνών, 5 ενδοσυλλογικά και 1 διασυλλογικό πρωτάθλημα με 12 μετάλλια για τη Ρόδο, διοργάνωση 2 σεμιναρίων με τον καθηγητή Σαβάντα. Επίσης, σαν σύλλογος φροντίζουμε να επιστρέφουμε στην κοινωνία και τους συμπολίτες μας ότι μπορούμε και ότι μας αναλογεί, π.χ κάναμε 5 δράσεις με προσφορά παιχνιδιών στο ''Χαμόγελο του Παιδιού'' και διάφορα ρούχα σε ιδρύματα του νησιού μας. Επίσης οικονομικές ενισχύσεις σε άλλους συλλόγους (πολιτιστικούς, αθλητικούς), καθώς και εξοπλισμό σε σχολεία της περιοχής. Και θα συνεχίσουμε, όσο μας το επιτρέπουν τα οικονομικά του συλλόγου…….και ο θεός!

-Ποια τα οφέλη από την εκμάθηση του καράτε;
Το καράτε για τα παιδιά δεν είναι μόνο διασκέδαση, αλλά παρέχει και πολλά σημαντικά οφέλη.
Μερικά από αυτά τα οφέλη είναι: α) Διανοητική ανάπτυξη. Το καράτε τα βοηθάει να χτίσουν την συγκέντρωση, να οξύνουν και να καθαρίζουν τη σκέψη και να αυξάνουν την αποφασιστικότητα.
β) Ηθική ανάπτυξη, όπου βοηθά το παιδί να ενσταλάξει την υπομονή, την πειθαρχία, την εμμονή, την κατανόηση και την ευρύτητα της σκέψης. Αυτό χτίζει την εμπιστοσύνη, αναπτύσσει την αυτό-άμυνα και αυξάνει την ηρεμία, την ευγένεια και την ειρήνη. Όσον αφορά την γ) φυσική ανάπτυξη, το καράτε είναι καλό για το σώμα και άριστο για την καρδιά. Χτίζει ισχυρά κόκαλα και μεγαλύτερους μυς, δημιουργεί την ανθεκτικότητα και καθιστά το σώμα λιγότερο ευαίσθητο στις ασθένειες και τους τραυματισμούς. Με όλους αυτούς τους τρόπους το καράτε είναι ''βαθιά'' χρήσιμο στους νέους, όσον αφορά στις πολλές προκλήσεις που αντιμετωπίζουν στη σημερινή κοινωνία.

-Υπάρχει ανταγωνισμός μεταξύ των σχολών πολεμικών τεχνών;
Και βέβαια. Όπως υπάρχει παντού στην ζωή μας, σ’ όλα τα σπορ αλλά και γύρω μας. Όμως θεωρώ ότι είναι 100% υγιής! Τι θα μπορούσε να ήταν άλλωστε. Βέβαια κατά καιρούς υπάρχουν κάποια σημάδια ‘’ίωσης’’, αλλά ''θεραπεύονται'' γρήγορα.

-Τι πρέπει να προσέξει κάποιος γονιός, που θέλει να εγγράψει το παιδί του στο καράτε;
Κατ’ αρχήν την ηλικία του παιδιού! Άνω των 6 ετών και όσο πιο μεγάλο, τόσο το καλύτερο! Εγγράφει κανείς το παιδί του, για να μάθει καράτε και όχι να παίζει παιχνίδια την ώρα του μαθήματος, ή να παρέχει η σχολή υπηρεσίες φύλαξης!! Επίσης να προσέξουν το στυλ του καράτε που επιθυμούν να ασχοληθούν και την ιστορία του. Να ζητήσουν από τον εκπαιδευτή να τους καθοδηγήσει, για να βρουν τα απαραίτητα στοιχεία. Σημαντικό επίσης είναι το εν λόγω στυλ καράτε να είναι οργανωμένο σε ομοσπονδίες, (πανελλήνια, πανευρωπαϊκή και παγκόσμια). Η ομοσπονδία να είναι αναγνωρισμένη από κάποιο δημόσιο φορέα (κράτος)! Υπάρχουν ομοσπονδίες σε διάφορα στυλ καράτε, που μπορεί να είναι νόμιμες μεν, αλλά δεν έχουν την αναγνώριση του κράτους.
Θα μου πείτε τώρα, πως θα μπορέσω να κάνω όλη την παραπάνω έρευνα; Θα πρέπει να μπορέσετε, αφορά το παιδί σας. Όπως σε πολλά πράγματα που αφορούν τα παιδιά μας, έτσι κι’ εδώ ΔΕΝ ισχύει το… ''πίστευε και μη ερεύνα''.

-Τέλος, τι συνιστάτε στα άτομα που σκέπτονται να ξεκινήσουν καράτε;
Συνιστώ κατ’ αρχήν, ψυχραιμία!! Δείτε πρώτ’ απ’ όλα, αν σας αρέσει πραγματικά το καράτε. Ξεχάστε αυτά που βλέπετε σε ταινίες στον κινηματογράφο, την τηλεόραση και τα ηλεκτρονικά παιχνίδια. Αυτοί οι super χολυγουντιανοί ήρωες, δεν έχουν καμιά σχέση με την πραγματικότητα! Κάντε μια βόλτα σε όσο το δυνατόν περισσότερες σχολές και παρακολουθήστε κάποια μαθήματα, σαν θεατής ή δοκιμάστε 2-3 προπονήσεις στην αρχή να ΄΄πάρετε μία γεύση΄΄. Κατά την διάρκεια της παραμονής σας στην σχολή, δείτε και παρατηρείστε τα πάντα. Φωτογραφίες και διπλώματα στους τοίχους, συμπεριφορά εκπαιδευτή και αθλητών, ζητήστε ενημερωτικά φυλλάδια και όσο περισσότερο υλικό μπορείτε, για να το περιεργαστείτε με την ησυχία σας αργότερα στο σπίτι. Συζητήστε με γονείς που τυχόν βρίσκονται εκεί και παρακολουθούν το μάθημα. Περπατήστε στους χώρους της σχολής για να δείτε αν είναι καθαροί, φωτεινοί με καλό αερισμό και αποφύγετε τα υπόγεια. Τέλος, ρωτήστε όσο το δυνατόν περισσότερα για το στυλ καράτε που διδάσκεται στην σχολή, τις τυχόν πιστοποιήσεις που μπορεί να έχει η σχολή κ.α Προσπαθήστε και μην φοβηθείτε, να κάνετε όσο το δυνατόν περισσότερες ερωτήσεις.

Κάνε share: