Καράτε είναι μια πολεμική τέχνη και ένα σύστημα αυτοάμυνας που δημιουργήθηκε πριν από εκατοντάδες χρόνια στην Οκινάουα της Ιαπωνίας, αλλά επηρεάστηκε πολύ, από μια παλαιότερη παράδοση, από την Κίνα. Κυριολεκτικά, "καράτε" σημαίνει "ο τρόπος του άδειου χεριού," αναφερόμενος στο γεγονός ότι οι ασκούμενοί του δεν χρησιμοποιούν κανένα όπλο όταν επιτίθενται ή υπερασπίζονται οτιδήποτε, αλλά μόνο με τα χέρια, τα πόδια και το σώμα. Ο αθλητής μέσω της σκληρής εκπαίδευσης και της πρακτικής στο καράτε αναπτύσσει όχι μόνο το σώμα, αλλά και το μυαλό και το χαρακτήρα.
Ο σκοπός του καράτε δεν είναι μόνο η φυσική ανδρεία ή η νίκη των αντιπάλων, αλλά και η ανάπτυξη της ισορροπίας, της αρμονίας, της πνευματικής και σωματικής δύναμης μέσω της ακριβούς και πειθαρχημένης κατάρτισης. Η συνεχής άσκηση στο καράτε σας γεμίζει με μια ‘’αβίαστη’’ δράση και σας ’’ποτίζει’’ με μια ειλικρίνεια, μια ειρήνη και μια πληρότητα του χαρακτήρα, πράγματα που εμπλουτίζουν απέραντα την καθημερινή ζωή μας.
Η Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε ιδρύθηκε τον Σεπτέμβριο του 1986 από 15 συλλόγους, με την επωνυμία Ε.Ο.Ε.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Καράτε). Τον Νοέμβριο του 1987 η Ομοσπονδία έγινε μέλος της Ευρωπαϊκής Ομοσπονδίας Καράτε (E.K.F), καθώς και της Παγκόσμιας Ομοσπονδίας Καράτε (W.K.F), η οποία είναι αναγνωρισμένη από την Διεθνή Ολυμπιακή Επιτροπή (Δ.Ο.Ε) και την Γενική Ένωση Διεθνών Ομοσπονδιών των Sports A.G.F.I.S. Η W.K.F έχει σήμερα 168 μέλη-κράτη και περί τα 11.420.000 αθλητές, ενώ οι αθλούμενοι ανά τον κόσμο είναι περίπου 50.000.000.
Με την Γ/3800/7-2-1990 απόφαση του Γενικού Γραμματέα Αθλητισμού η Ε.Ο.Ε.Κ αναγνωρίζεται ως φίλαθλη αθλητική ομοσπονδία στην Γ.Γ.Α με έδρα την Αθήνα και το 1999 αλλάζει επωνυμία από Ε.Ο.Ε.Κ. (Ελληνική Ομοσπονδία Ερασιτεχνικού Καράτε) σε ΕΛ.Ο.Κ (Ελληνική Ομοσπονδία Καράτε) . Στην ομοσπονδία συμμετέχουν και άλλα στυλ καράτε, πέραν του Σότοκαν, με κοινούς κανονισμούς αγώνων.
Με μέλη σε πάνω από 130 χώρες, η Ιαπωνική Ομοσπονδία Καράτε, είναι η μεγαλύτερη παγκόσμια, μη κερδοσκοπική, μη θρησκευτική, μη πολιτική οργάνωση, είναι αυτή που προσδίδει γόητρο στο καράτε και η μόνη ομοσπονδία που αναγνωρίζεται επίσημα από την Ιαπωνική κυβέρνηση, για την προώθηση του καράτε. Το πιο σημαντικό είναι ότι η J.K.A, είναι ο φύλακας της υψηλής παράδοσης του καράτε, της διατήρησης της ψυχής και του πνεύματος του καράτε. Η J.K.A είναι ο αναγνωρισμένος κληρονόμος του παραδοσιακού Σότοκαν (Shotokan) καράτε, όπως αυτό αναπτύχθηκε από τον ιδρυτή Μaster Funakoshi Gichin.
Η αποστολή της είναι να προωθήσει το καράτε σε όλο τον κόσμο, εξασφαλίζοντας ότι η ίδια θα παραμένει πιστή στις φιλοσοφικές αρχές και τα εντάλματα πάνω στα οποία ιδρύθηκε. Αυτή είναι η αποστολή της από την ίδρυσή της, το 1947.
Το Shotokan καράτε είναι μια από τις ευρύτατα ασκούμενες μορφές καράτε στον κόσμο σήμερα και ένα από τα πιο παραδοσιακά. Ήρθε στην Ιαπωνία από τον ιδρυτή του, Μαster Funakoshi Gichin (1868-1957). To Shotokan εστιάζει την προσοχή επάνω στις kihon (βασικές τεχνικές), kata (μορφές) και kumite (αγώνας) για να αναπτύξει μια σειρά από τις πιο ισχυρές και δυναμικές τεχνικές. Ο προσδιορισμός "Shotokan" προέρχεται από "Shoto," που ήταν το ψευδώνυμο του ιδρυτή Μaster Funakoshi Gichin, το οποίο χρησιμοποιούσε κατά το γράψιμο της ποίησης.
To Σότοκαν καράτε, δεν είναι άθλημα ή ένα παιχνίδι για να πάρεις πόντους. Είναι τρόπος ζωής. Στο αληθινό καράτε, το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα, πρέπει να αναπτυχθούν ταυτόχρονα και αρμονικά. Μέσω της έντονης πρακτικής, οι φυσικές και διανοητικές πτυχές του καράτε μπορούν να συγκεντρωθούν, όλες μαζί. Το αποτέλεσμα -που είναι η φυσική ‘’αβίαστη’’ δράση, η εμπιστοσύνη, η ταπεινότητα, η ειλικρίνεια και η ειρήνη- είναι εφικτό μόνο μέσω της τέλειας ενότητας του σώματος και του μυαλού.
Ναι. Η μόνη πραγματική απαίτηση είναι μια πειθαρχημένη δέσμευση για σκληρή εργασία και υπομονετική προπόνηση, ανεξάρτητα από την ηλικία, το φύλο, τη σωματική διάπλαση, την εθνικότητα, κ.α.
Όχι πραγματικά. Δεδομένου ότι το καράτε θα βελτιώσει σταδιακά την ικανότητά σας, καθώς θα προχωρείτε. Το ξεκίνημά σας στο καράτε είναι λιγότερο σημαντικό, από την προσπάθεια που θα βάλετε κατά την διάρκεια της εξάσκησής σας, σ’ αυτό.
Τέσσερα πράγματα. Αναμένουμε να είστε δεσμευμένοι στην κατάρτιση του καράτε και για να μπορείτε να περνάτε από τις βαθμολογικές κατηγορίες (ζώνες), σε κανονική βάση. Αναμένουμε να δώσετε στην εκπαίδευση του καράτε τη μέγιστη προσπάθειά σας και να εργαστείτε σκληρά κατά τη διάρκεια της πρακτικής. Αναμένουμε να δείξετε τον σεβασμό, την ταπεινότητα και την ευγένεια τα οποία είναι τα βασικά συστατικά πάνω στα οποία το παραδοσιακό καράτε έχει ιδρυθεί. Και φυσικά, αναμένουμε να καταβάλετε τη συνδρομή μέλους σας ή άλλα προσωπικά έξοδα, εντός της σχολής.
Μια χαρακτηριστική προπόνηση καράτε αρχίζει συνήθως με μια περιεκτική προθέρμανση και ακολουθούν διάφορες ασκήσεις κατάρτισης. Οι ασκήσεις διαιρούνται σε τρεις κύριες κατηγορίες: α) kihon (βασικές τεχνικές), στις οποίες μαθαίνετε τα βασικά χτυπήματα, τις αποκρούσεις, τα λακτίσματα, τις θέσεις, κ.λπ. β) katas (μορφές), στις οποίες θα πρέπει να θυμάστε φυσικά τις διάφορες kihon που μαθαίνετε να ασκείτε και γ) kumite (αγώνας), όπου οι τεχνικές σας kihon και kata πραγματοποιούνται ενάντια σε έναν πραγματικό αντίπαλο. Δεδομένου ότι το επίπεδο ικανότητάς σας αυξάνεται, έτσι αυξάνεται και η δυσκολία και ο βαθμός των ασκήσεων. Φυσικά, θα υπάρξει χρόνος για να διδαχθείτε τη θεωρία, την εθιμοτυπία μέσα στο dojo (σχολή).
Το καράτε έχει τεράστια οφέλη για το σώμα, το μυαλό και το πνεύμα. Φυσικά, το καράτε είναι καλό για την καρδιά, ενισχύει τα κόκαλα, χτίζει τους μυς, δημιουργεί την ανθεκτικότητα, αναπτύσσει το συντονισμό χεριών-ματιών και καθιστά το σώμα λιγότερο ευαίσθητο στις ασθένειες και τους τραυματισμούς. Διανοητικά, το καράτε βοηθάει στους ασκούμενους να αναπτύσσουν την υπομονή, την πειθαρχία, την εμμονή, την κατανόηση και την ευρύτητα σκέψης, καθώς επίσης και τη συγκέντρωση. Πνευματικά, το καράτε χτίζει την εμπιστοσύνη, αναπτύσσει τον αυτό-έλεγχο και αυξάνει την ηρεμία και την ειρήνη.
Εξαρτάται πραγματικά από εσάς. Όσο περισσότερο ασκείστε, τόσο περισσότερο θα βελτιώνεστε —για ολόκληρη τη ζωή σας. Δεν υπάρχει όριο στην ‘’κατοχή’’ του καράτε, κανένας "τελικός προορισμός" στον οποίο μπορείτε να φθάσετε. Υπάρχουν συγκριτικές μετρήσεις επιδόσεων κατά την πορεία σας στο καράτε. Στο Σότοκαν καράτε, προχωρείτε μέσω μιας σειράς ζωνών (10ο σε 1ο Kyu). Μετά, λαμβάνετε μια μαύρη ζώνη και συνεχίζετε την πρόοδο μέσω άλλων 10 βαθμών μαύρης ζώνης (1ο σε 10ο Dan). Ένας αρχάριος μαθητής χωρίς προηγούμενη κατάρτιση που ξεκινάει το καράτε έχει το 10ο Kyu και κάθε 6 μήνες μπορεί να δίνει εξετάσεις. Δεδομένου ότι υπάρχουν 9 εξετάσεις που πρέπει να περάσετε για να επιτύχετε μια μαύρη ζώνη με το 1ο Dan, απαιτούνται το λιγότερο πέντε έτη επιμελούς και τακτικής κατάρτισης.
Ναι. Οι στολές καράτε (dogi) είναι συνήθως διαθέσιμες μέσω του εκπαιδευτή. Ρωτήστε στη σχολή για περισσότερες λεπτομέρειες.
Δεν βρήκατε απάντηση σε κάποιο ερώτημα σας;
Το Καράτε αρχίζει…
…και τελειώνει με ευγένεια
– Master Funakoshi
© 2024 Rodos Shotokan Karate Academy